For at myke trafikanter kan ferdes trygt og forutsigbart for bilister må alle som disponerer eiendom bidra til trygg ferdsel. God sikt og ferdsel er en forutsetning for trafikksikkerhet. Derfor er det viktig å jevnlig klippe trær, hekker og busker mot vei, så de ikke hindrer sikten og blir til fare for trafikksikkerheten.

Du visste det kanskje ikke, men høye busker ved avkjørsler, eller store greiner som henger ut i veikryss, kan gjøre det svært uoversiktlig og skape trafikkfarlige situasjoner for bilister, syklister og gående. Dette er et økende problem i sommermånedene, naturlig nok. Trafikanter mister ikke bare sikt, men kan også gå glipp av viktig informasjon langs veien. Så sørg for at vegmerking, trafikkskilt, gatenavnskilt, gatebelysning eller annet veiutstyr ikke skjules av grønne buskvekster. 

Å sørge for fri sikt er så viktig at ansvarsforholdet er nedfelt i Vegloven (§31 og §43). Det er du som bor på, eller eier eiendommen som er ansvarlig for å klippe dine hekk og busker, slik at vegetasjon ikke skaper trafikkfarlige situasjoner. Det skal være god sikt for alle. Mange bilister må også krysse gang- og sykkelveier for å kjøre ut på veien. Da må de ha god oversikt og må ha mulighet til å se både små og store trafikanter fra alle kanter.

Små grep kan gi store resultater for myke trafikanters trafikksikkerhet. 

Les mer i brosjyren til Statens Vegvesen her: Klipp hekk og busker – Tenk trafikksikkerhet (vegvesen.no)