Hva skal du gjøre når det varsles at vannet må kokes?
Koking dreper mikroorganismer som virus, bakterier og parasitter. Vannet bør fosskoke et minutt. En vannkoker vil normalt bringe vannet til fosskoking før den slår seg av og det er tilstrekkelig. Ved bruk av mikrobølgeovn må en forsikre seg om at vannet fosskoker. Et alternativ til kokt vann kan være flaskevann.
Alt vann som drikkes må være kokt. Bruk dessuten kokt vann til:
- All mat som ikke skal kokes eller varmebehandles over 100 °C.
- Utblanding av saft, og andre produkter som drikkes eller spises.
- Kaffe. Kaffetraktere koker ikke vannet, og vannet til kaffetrakteren må derfor være kokt på forhånd. Andre typer kaffemaskiner bør sjekkes med forhandler.
- Isbiter.
- Skylling av frukt, salat og grønnsaker som ikke skal kokes.
- Tannpuss.
Ukokt vann kan brukes til:
- Koking av mat.
- Håndvask. Hendene vaskes med såpe, skyldes og tørkes etterpå.
- Dusjing og karbad: Man kan dusje og bade som normalt ved kokeanbefaling, men har man dårlig immunforsvar i kombinasjon med åpne sår, anbefales en rask dusj (ikke karbad) og at man tørker seg godt etterpå. Pass på ikke å svelge vann. Ha særlig kontroll med små barn.
- Manuell oppvask og oppvaskmaskin: Ved oppvask for hånd må oppvasken skylles med kokt, varmt vann og tørkes godt. Oppvaskmidler med desinfeksjonseffekt er ikke tilstrekkelig. For å oppnå god desinfeksjonseffekt i en oppvaskmaskin må programmet ha en temperatur på minimum 65 ºC når det brukes vanlige husholdningsmaskiner med programlengde på 1 time eller mer. La oppvasken stå og lufttørke.
- Klesvask.
- Renhold i huset.
Barn bør ikke leke med hagevanningsanlegg, eller bade i barnebasseng i perioder med kokevarsel.
Bakgrunn for kokevarsel
Det er bare E. coli og intestinale enterokokker som er sikre indikatorer på at vannet er påvirket av avføring fra dyr eller mennesker, og funn av slike bakterier gjør at umiddelbare tiltak må vurderes. Kokevarsel er ett slikt mulig tiltak, i tillegg til de tiltak som vannverket gjennomfører for å rette opp vannkvaliteten. Vannverket skal ikke gi kokevarsel på bakgrunn av funn av koliforme bakterier, kimtall eller Clostridium perfringens alene.
Teksten på denne siden er hentet fra hjemmesidene til Folkehelseinstituttet og Mattilsynet.