Hva kan du gjøre på fritiden?

Lillesand kommune har mange gode fritidsaktiviteter. Det finnes et bredt utvalg organiserte aktiviteter gjennom lag og foreninger. Ungdomsklubbene og flere menigheter tilbyr mer uorganisert aktivitet. I tillegg er det mange steder man kan møtes på egenhånd for å drive med aktivitet eller bare for å henge. Her finner du lenker til ulike fritidstilbud. Gi oss gjerne beskjed dersom du oppdager at noe mangler.

Hva skjer i Lillesand og Høvåg?

I løpet av et år skjer det en hel del i Lillesand og Høvåg. Her har vi samlet informasjon om arrangementer.

Gjenbruk og miljø

At vi alle hjelper hverandre med å ta vare på miljøet sånn at vi sammen kan holde kloden vår frisk og fin, blir viktigere og viktigere. Det er fremdeles mye plast i havet, og det lages og kjøpes klær og ting som vi heller kan kjøpe brukt, låne eller arve fra hverandre. Det er også mange ting som vi til og med kan klare oss uten. Her kan du finne mer informasjon om gjenbruk i Lillesand, til BUA hvor man kan låne utstyr i stedet for å kjøpe nytt, og til nettsteder hvor det er både kjøp, salg og bytte av klær, leker og møbler.
Det er også en egen boks med informasjon om nettsider hvor du kan lære mer om miljø og klima. Alt hjelper!

Hvem er laget rundt barnet?

Alle barn og unge skal få den hjelpen de trenger når de trenger den. Vi mennesker trenger ulik hjelp til ulik tid, og derfor er det mange ulike yrkesgrupper som jobber for barn og unge. I tillegg til foreldre og andre omsorgspersoner er lærere og andre voksne på skolene og i barnehagene en del av dette laget. Det er også spesialpedagoger, pedagogisk psykologisk tjeneste (PP-tjenesten) helsesykepleiere, familierådgivere, fysioterapeuter, leger, barnevernet og NAV.
Det er alltid barnets beste som teller mest når de voksne skal hjelpe, og det finnes mange ulike tilbud. De kan du lese mer om her.

Hvem kan du snakke med hvis du strever med noe?

Det er alltid fint å ha noen å dele tankene sine med- enten det er alvorlig, eller du kun trenger å lufte deg. Om du sliter med vonde tanker eller har det vanskelig hjemme, er det viktig å at du snakker med noen. Her finner du en oversikt over flere tilbud enten det er telefon, chat eller ansikt til ansikt. Det er viktig å sjekke åpningstider. 

Ung.no er det offentliges informasjonskanal for ungdom. De har samlet mange tjenester for deg som trenger å snakke med noen.

Har familien din lite penger?

Det er mange grunner til at pengene ikke alltid strekker til. Noen foreldre er studenter, noen kan ikke jobbe eller har ikke jobb. Prisene stiger og gjør det dyrere å kjøpe mat, strøm og bensin til bilen. Nesten alt koster penger, og det kan oppleves urettferdig når man ikke har råd til det samme som andre. Hvis din familie har lite penger, finnes det flere støtteordninger. Man kan få lavere pris på eller gratis fritidsaktivitet, man kan låne ting i stedefor å kjøpe eller kjøpe ting brukt. De voksne kan få billigere barnehageplass, sfo-plass eller annen økonomisk støtte. I tillegg er det noen ting som er gratis å holde på med. Se lenker her.

Vil du hjelpe til?

Å være frivillig handler om å hjelpe andre uten å få betalt med penger. Det er mange barn og unge i Lillesand som liker å hjelpe andre, og som gjerne vil vite mer om hva man kan hjelpe til med. Man kan hjelpe andre mennesker – unge og gamle, man kan hjelpe naturen og man kan hjelpe til i organisasjoner. Husk at du også hjelper mange ved å være en god venn.

Her finner du informasjon om hvilke frivillige organisasjoner du kan ta kontakt med hvis du vil hjelpe. Det er mange frivillige organisasjoner man må være 18 år for å delta i, men kanskje du kan få med deg en voksen på frivillig arbeid av og til? Husk at det ikke er aldersgrense for å hjelpe naboen eller en annen som trenger det.

Sosiale medier

Sosiale medier er nettsider og ulike apper hvor man kan skape, dele og delta i et sosialt fellesskap. For mange barn og unge er sosiale medier en selvfølge, og mange ungdommer er nok flinkere enn foreldrene sine på nettet. Samtidig som det følger mange positive goder med sosiale medier, kan det også være vanskelig å forholde seg til sosiale medier. Barn og unge opplever mobbing, utestenging og deling av private bilder og film. Derfor er det viktig å være bevisst på hva man deler og hvem man deler det med.

 

Heldigvis er det mange som vil hjelpe. Trenger du noen å prate med, opplever du hat og mobbing, eller er et bilde på avveie? Her finner du mange lenker som kan være aktuelle for deg.