Værsituasjonen

Et kraftig lavtrykk over Storbritannia kombinert med et sterkt høytrykk over Nord-Skandinavia, lager et kraftig øst-nordøstlig vindfelt. Fra fredag ettermiddag og utover lørdag ventes lokalt svært kraftige vindkast i deler av Agder, Rogaland og Hordaland. De kraftigste vindkastene er ventet i indre fjord- og dalstrøk på Sørvestlandet, og kystområdene i Agder, med vindkast på 28-36 sekundmeter fra øst. I fjellet er det ventet storm og det kan bli snøfokk. 

Konsekvenser

Gjenstander kan bli tatt av vinden eller blåse over og vinden kan skade bygninger eller infrastruktur. Veier og broer kan bli stengt. Reiser vil kunne få lengre reisetid eller måtte kanselleres. Strømforsyningen kan bli påvirket.

Det er også fare for at høye bølger kan gi skade på infrastruktur og bygninger i strandsonen. 

Råd

  • Sikre løse gjenstander og båter - unngå ferdsel på utsatte steder. 
  • Vær forberedt på strømbrudd; sørg for å ha fulladet mobiltelefon og powerbank, samt alternativ oppvarming eller tepper.
  • Vurder om reiser er nødvendig og beregne ekstra tid til transport. 
  • Sjekk veimeldinger på 175.no, følg rådene og sjekk status fra transportaktørene. 
  • Vis forsiktighet ved ferdsel i strandsona og på sjøen. 
  • Behov for beredskap vurderes fortløpende av beredskapsaktører.

Gult farevarsel: Snø i Agder

I tillegg til oransje farevarsel på vind er det også gult farevarsel på snø denne helgen. På noen åser og høydedrag kan det komme opptil 10 cm snø frem til lørdag formiddag. Nær kysten kan det hende at nedbøren kun kommer som regn og sludd.