Status 08. januar, 2024. Kl. 10:00.

Kriseledelsen avvikles, og det igangsettes planlegging for en grundig evaluering. 

Alle ansatte som normalt har sin arbeidsplass på rådhuset, forventes å møte på jobb som vanlig fra i morgen. 

Samfunn

Idrettsanleggene er åpnet. Parkeringsplasser er ryddet, nødutganger sikret, og tilstanden til anleggene er sjekket grundig.

Det vil bli samarbeidet med skolene og barnehagene for å identifisere områder i skolegårdene som kan brøytes uten å skade installasjoner, slik at det blir tilgjengelig plass for barn og unges lek. 

Velferd

Evakuerte innbyggere returnerer hjem som planlagt

Status 05. januar, 2024. Kl. 15:30.

Begrens aktivitet ute i gatene denne helgen.

I forbindelse med oppstart skoler på mandag 8. januar planlegges bort kjøring og rydding av snø i utvidet sentrumsområde. Vi ber folk som ferdes i dette området om kvelden/natten være spesielt oppmerksom på sikkerhet rundt arbeidet.

Vi henstiller folk til å fjerne alt av biler og ting fra gatene som grenser til fortau og gangveier, slik at vi kan få ryddet områdene skikkelig for å sikre trygg skolevei. Marker gjerne hjørner og kritiske punkter ved egen eiendom, helst med refleks.

Status 05. januar, 2024. Kl. 13:00.

Frivillighetssentralen har for øyeblikket 15 saker med behov for frivillige til å hjelpe innbyggere i situasjoner som utgjør fare for liv og helse. Kommunen oppfordrer alle som har muligheten til å delta i en større dugnad til å melde seg frivillig til Frivillighetssentralen (tlf. 977 78 558, telefontid: fredag 08:00-20:00. Lørdag-søndag 10:00-15:00) eller utforske nabolaget for å identifisere behov for hjelp. Det anbefales å ha på seg tilstrekkelig med klær, refleksvest, samt og mat og drikke når du skal ut og måke. Ved akutt fare skal nødetatene kontaktes.

Mandag fortsetter ansatte på rådhuset å jobbe hjemmefra, mens øvrige kommunale ansatte forventes å møte på jobb som vanlig.

Kommunalområde velferd

Ansatte på helsehuset dagsentrene og nattjenesten i psykisk helse og rus er nå tilbake i drift. Vakttelefonen for psykisk helse er avviklet. 

Noen av brukere som ble evakuert fra hjemmene sine, returnerer hjem i løpet av dagen, mens resten har planlagt avreise på mandag. Det pågår fremdeles brøyting og snømåking for å klargjøre alle nødutganger.

Kommunalområde oppvekst

Alle parkeringsplasser og ankomstveier til skoler og barnehage var klare for ansatte som ankom jobb i dag morges. Snømåkingen ved skole og barnehager har kommet langt, med klargjøring av innganger og nødutganger på alle skolene. Dette gjør det mulig å åpne alle skolene og barnehagene igjen på mandag. Det bør bemerkes at skolegårdene og uteområdene vil ikke være fullstendig klare til mandag, så institusjonene planlegger for en noe alternativ skole- og barnehagedag. 

Kommunalområde samfunn

Lillesand folkebibliotek er nå åpent, mens e-teateret er stengt. 

Brøytemannskapet jobber kontinuerlig gjennom helgen for å sikre fortau og skoleveier til barna som skal på skole og barnehage på mandag. 

 

Status 04. januar, 2024. Kl. 14:30.

Brøytemannskapet jobber kontinuerlig gjennom ettermiddagen og natten for å fjerne snø i barnehager og skoler på henholdsvis parkeringsplasser og veier inn til byggene så langt maskinene kan nå. 

Alle ansatte i barnehager og skoler møter som planlagt på sin arbeidsplass i morgen kl. 09:00 for å forberede til skolestart. Hovedfokuset for skole- og barnehageansatte i morgen vil være snømåking, da spesielt å frigjøre nødutganger og innganger for snø, med sikte på forsvarlig drift allerede fra mandag. 

Brøytemannskapet vil fortsette arbeidet gjennom helgen med fokus på å sikre fremkommelighet på fortau og skoleveier.

Status 04. januar, 2024. Kl. 11:30.

For de av oss som trenger noen å prate, har psykisk helsetjeneste i kommunen etablert en vakttelefon tilgjengelig den 4. januar fra klokken 09:00-20:00.  Telefonnummeret er: 917 15 570.

Kommunalområde velferd

Ansatte på helsehuset fortsetter å jobbe hjemmefra i dag, men planlegger å åpne helsehuset igjen i morgen, og begge legesentrene er tilbake i drift i dag. Dagsentrene har planer om å åpne igjen fra fredag 5. januar. Videre er det startet å planlegge hjemreise for brukere som ble evakuert fra hjemmene sine, med planlagt avreise på mandag.

Kommunalområde oppvekst

Høvåg SFO vil være stengt 5. januar på grunn av manglende behov i tråd med de fastsatte kriteriene.

Det vil bli avklart i løpet av dagen hvorvidt skolene og barnehager kan anses for å åpne igjen på mandag. 

Kommunalområde samfunn

Brøyting på veier inn og parkeringsplasser ved skoler og barnehager prioriteres først for å sikre rask tilgjengelighet. Dette gjøres for å muliggjøre effektiv snømåking av nødutganger og hovedinnganger av ansatte som kan bidra umiddelbart til å sikre klarerte hovedinnganger og nødutganger. 

Kommunen mobiliserer alle tilgjengelige maskiner i nærområdet for å sikre god fremkommelighet. Biblioteket, svømmehallen, samt alle idrettsanlegg forblir midlertidig stengt over helgen.

Status 03. januar, 2024. Kl. 21:30.

Nedbøren avtar, men sterk vind og synkende temperaturer preger fortsatt værsituasjonen. Til tross for disse utfordrende forholdene, er kommunen optimistisk og ser positivt på muligheten for å starte det omfattende ryddearbeidet i løpet av de kommende dagene. 

Kommunalområde velferd

Fremkommeligheten og tilgjengeligheten for ansatte til arbeidsplassen og til brukere har bedret seg utover kvelden i takt med redusert snøfall, men utfordrende forhold vedvarer på grunn av kraftig vind. Selv om hovedinnganger og nødutganger fortsatt er påvirket av snø og vind, er situasjonen ikke like utfordrende som tidligere i uken. Det er sørget for rydding slik at evakuering i nødstilfeller kan skje trygt.

I samarbeid med Røde Kors har hjemmetjenesten blitt transportert med snøskuter til brukere som er utilgjengelig med bil. Evakuering av noen brukere fra sine hjem til omsorgssentrenes korttids- og langstidssengeplasser er også blitt gjennomført i samarbeid med Røde Kors. Hjemmetjenesten fortsetter å prioritere besøk, hvor ikke-kritiske besøk blir utsatt.

Ansatte har kontinuerlig gitt tjenester til innbyggerne i Lillesand og vært dedikerte til snømåking i flere dager. En stor respekt rettes mot den betydelige innsatsen som legges ned for å sikre helse- og omsorgstjenester dag og natt. Tusen takk til alle som står på langt utover det en kan forlange.

Kommunalområde oppvekst

Avigo barnehage Tingsaker, Høvåg SFO og Tingsaker SFO vil være stengt 4. januar på grunn av manglende behov i tråd med de fastsatte kriteriene. Det vil bli gjennomført en kartlegging for å vurdere behovet for tilbudene for fredag 5. januar. Resultatene av denne kartleggingen blir ferdig i løpet av torsdag 4. januar.

Helsestasjonen åpner igjen torsdag 4. januar. 

Kommunalområde samfunn

Veier som tidligere var utilgjengelige frem til kommunale bygg, er nå åpne. Dovreheimen og Høvågheimen er ikke lenger kritisk påvirket når det gjelder nødutganger og hovedinnganger. Dette skyldes blant annet innsatsen fra kommunale ansatte som er blitt beordret til å bidra med snømåking. 

Kriseledelsen har besluttet å stenge alle idrettshaller, inkludert Møglestuhallen, Holtahallen, Høvåghallen, turnhallen, gymsalen på Tingsaker skole og gymsalen på Borkedalen skole, til og med fredag 5. januar.

 

Status 03. januar, 2024. Kl. 16:00

Psykisk heletjeneste har opprettet vakttelefon. 

For de av oss som trenger noen å prate, har psykisk helsetjeneste i kommunen etablert en vakttelefon tilgjengelig den 3. og 4. januar fra klokken 09:00-22:00.  Telefonnummeret er: 948 13 775.

Status 03. januar, 2024. Kl. 12:00

Nødsentralen på Høvågheimen ble avviklet kl. 08:00 etter at husstandene i Høvåg fikk strømmen tilbake.

Ekstraordinært og akutt tiltak kreves for å sikre åpen tilgang til inngangsdører og rømningsveier ved kommunens formålsbygg. Kriseledelsen, ledet av kommunedirektøren, har beordret alle ansatte som ikke er direkte involvert i tjenesteyting innen helse og beredskap, og som bor i nærheten av utvalgte kommunale bygg, og uten nedsatt funksjonsevne til å delta i snømåking umiddelbart. Denne beslutningen ble drøftet med tillitsvalgte den 3. januar, 2024. 

Frivillighetssentralen koordinerer frivillige som er villig til å bidra med hjelp i sine nabolag med f.eks snømåking, eller henting av ved. Både frivillige og de som har behov for hjelp oppfordres til å kontakte Frivillighetssentralen direkte på 977 78 558. Telefonen er kun åpen frem til kl.20:00. Takk for samarbeidet og innsatsen for å styrke fellesskapet. 

Ekstraordinær båndtvang for Lillesand kommune. På grunn av de store snømengdene og av hensyn til viltet er det innført ekstraordinær båndtvang i Lillesand kommune. Store snømengder fører gjerne til at dyrene trekker til veier og løyper hvor det er lettere å ta seg frem. Dette gir større risiko for møte mellom hund og vilt. Hunder skal derfor holdes i bånd eller forsvarlig inngjerdet eller innestengt. Dette er en tid av året da viltet ikke bør utsettes for unødvendig stress og jaging, ettersom det er lite mat og vanskelig fremkommelighet. Rådyra og annet vilt må derfor sikres mest mulig rolige forhold.

Agderklinikken, helsestasjonen og Lillesand folkebibliotek er også stengt i dag. 

Kommunalområde velferd

Fremkommelighet og tilgjengelighet for ansatte til arbeidsplass og brukere har forverret seg betydelig grunnet snøfall i kombinasjon med vind. Hovedinnganger og nødutganger blir raskt overfylt med snø, skaper utfordringer for effektiv og trygg tilgang og utgang. 

Hjemmetjenesten har implementert kontinuerlig kartlegging av besøk, der akutte tilfeller prioriteres, mens ikke-kritiske besøk utsettes. I samarbeid med Røde Kors vurderes det å evakuere noen brukere fra sine hjem og inn på sykehjemmenes korttidssengeplasser. 

Tross utfordringene viser de ansatte imponerende  fleksibilitet og tålmodighet. Mange forblir i tjenestene utover sin vanlige arbeidstid, og noen påtar seg doble vakter for å sikre at nødvendig bistand opprettholdes til det er på plass nye vaktordninger. 

Kommunalområde  oppvekst

Kriseledelsen har besluttet å stenge alle skoler og barnehager ut uken. Skoleelever vil få utdelt hjemmeoppgaver gjennom Visma, og barnehagebarn gis tilbud ved Avigo barnehage på Tingsaker og Tripp Trapp Tresko barnehage i Høvåg. SFO tilbudet ved Høvåg og Tingsaker opprettholdes, hvor Det er Tingsaker SFO og Høvåg SFO, som forblir åpne for elever på 1-4. klassetrinn, og som har foresatte med samfunnskritiske funksjoner innen helse og beredskap. 

For elever og barnehagebarn med to foresatte er det krav at begge foresatte innehar samfunnskritiske funksjoner innen helse og beredskap for å kunne benytte seg av SFO og barnehage tilbudet. De foresatte som har behov må melde fra innen kl.15:00 i dag. 

Kommunalområde samfunn

Kontinuerlig brøyting og fresing pågår for å håndtere snøforholdene. Noe ekstra utstyr og mannskap er mobilisert for å styrke innsatsen. Vi arbeider videre for å optimalisere ressursene og håndtere situasjonen best mulig. Vi takker for forståelse og tålmodighet. 

Status 02. januar, 2024. Kl. 21:30.

Oppretter nødsentral på Høvågheimen

Siden ca. 18:00 har over 800 husstander i Høvåg opplevd strømbrudd, og situasjonen kan se ut til å vedvare. Med pågående strømbrudd er det også sannsynlig at telenettet faller ut. For å håndtere denne situasjonen har kriseledelsen besluttet å etablere nødsentral på Høvågheimen, som forventes å være operativ innen fire timer. 

Dersom det oppstår hendelser som utgjør fare for liv og helse, som brann eller akutt sykdom, og innbyggerne ikke har telenett tilgjengelig for å kontakte nødetatene, oppfordres de til å oppsøke Høvågheimen. Her vil Røde Kors være tilgjengelig med nødnettradio for direkte kontakt med brannvesen, politi og ambulanse.

Status 02. januar. Kl. 15:30.

Det neste døgnet blir utfordrende med kontinuerlig mengder snøfall og kraftig vind. Brøytemannskapet gjør alt de kan for å sikre fremkommelighet. Det oppfordres fremdeles til å ikke ferde i trafikken med mindre det er høyst nødvendig. 

Kommunalområde velferd

På grunn av vedvarende snøfall har hjemmetjenesten tatt i bruk truger for å sikre uavbrutt levering av tjenester. Dette tiltaket er implementert for å kunne opprettholde nødvendige hjemmebesøk og sikre at innbyggerne får den omsorgen de trenger, selv under krevende værforhold. Hjemmetjenesten er dedikert til å tilpasse seg endrede forhold for å sikre kontinuitet og kvalitet i tjenestene de leverer. 

Kommunalområde  oppvekst

Lillesand videregående skole har offentliggjort skolen vil være stengt til og med 3. januar. Denne informasjonen er blitt kommunisert til elevene. 

Kommunalområde samfunn

Kriseledelsen har besluttet å stenge alle idrettshaller, inkludert Møglestuhallen, Holtahallen, Høvåghallen, turnhallen, gymsalen på Tingsaker skole og gymsalen på Borkedalen skole, til og med torsdag. Samtidig stenger publikumskontakten på rådhuset i fysisk format til og med 3. januar. Innbyggere kan derimot benytte seg av telefonisk kommunikasjon ved å ringe sentralbordet. Vi ber om forståelse for disse midlertidige tiltakene. 

Status 02. januar. Kl. 11:30

Kommunalområde velferd

Enhet for rus og psykiatri, sammen med ambulerende tjenester har implementert hjemmekontor og utsetter ikke-kritiske besøk. Ambulerende natt-team har blitt tildelt biler med firehjulsdrift for å forbedre sikkerhet og fremkommelighet under utfordrende forhold. Hjemmetjenesten har utstyrt hver bil med to ressurser og fortsetter å utsette ikke-kritiske besøk. Dagsentrene forblir stengt inntil videre, og pårørende til de som normalt mottar daglige måltider gjennom dagsentrene oppfordres til å ta ansvar for deres mat- og drikkebehov. 

Ansatte viser fleksibilitet og tålmodighet ved å forbli i tjeneste frem til nye vakter er på plass. For å redusere risikofylt reise for ansatte vurderer noen enheter å implementere doble vakter. Tiltakene er implementert for å beskytte både ansatte og brukere i lys av de nåværende utfordringene, og kommunalområdet fortsetter å overvåke situasjonen nøye for ytterlige tilpasninger ved behov. 

Kommunalområde oppvekst

Kriseledelsen har besluttet å opprettholde stengingen av skoler og barnehager også den 3. januar, inkludert Lillesand ungdomsskole og voksenopplæringen. SFO (skolefritidsordningen) Borkedalen skole og Brentemoen skole også være stengt denne dagen. Det er Tingsaker SFO og Høvåg SFO, som forblir åpne for elever på 1-4. klassetrinn, og som har foresatte med samfunnskritiske funksjoner innen helse og beredskap. For elever med to foresatte er det krav at begge foresatte innehar samfunnskritiske funksjoner innen helse og beredskap for å kunne benytte seg av SFO tilbudet. 

Foresatte med elever på Borkedalen og Brentemoen og med samfunnskritisk funksjon kan benytte Tingsaker SFO som alternativ. Informasjonen, og hvordan melde om SFO behov vil bli formidlet til foresatte via Visma meldinger. Svarfrist for å melde behov om SFO er satt til kl.15:00. Samtidig oppfordres foresatte med barn i barnehage til å ta samfunnsansvar og holde barn(a) hjemme. Her pågår det kartlegging av foresatte med barnehagebarn som innehar samfunnskritiske funksjoner innen helse og beredskap.  

Kommunalområde samfunn

Det pågår kontinuerlig og full aktivitet innen både brøyting og fresing for å håndtere snøforholdene. Enhetslederen vurderer nøye behovet og muligheten for å mobilisere Heimevernet for bistand til å sikre rømningsveier ved institusjonene. Målet er å sikre trygg og uhindret tilgang til og fra institusjonene, og eventuell involvering av Heimevernet vil skje i henhold til nødvendige vurderinger og behov. 

Rådhuset stenger publikumskontakten til og med 3. januar. 

Status 01. januar, 2024. Kl. 20:00

Kommunalt ansatte som har mulighet til å jobbe hjemmefra, oppfordres til å benytte seg av hjemmekontor til og med 3. januar. 

Kommunalområde velferd

Røde Kors spiller en viktig rolle i å støtte hjemmesykepleien under utfordrende forhold, spesielt når fremkommeligheten er betydelig begrenset. Med bruk av snøscooter sørger Røde Kors for transport av hjemmesykepleien til brukere i områder hvor veiene er vanskelige å ferdes på. For flere brukere kan hjemmesykepleien bli forsinket, og noen kan oppleve redusert tilbud. I tillegg kan ikke-kritiske besøk bli utsatt for å sikre sikkerheten til både brukere og helsepersonell under perioden med farevarsel. I slike tilfeller vil tjenesten kontakte brukerne for å avtale nye besøkstider. 

Kommunalområde oppvekst

Angående kommunale skoler og barnehager er 2.januar avsatt som en planleggingsdag. Disse institusjonene oppfordres til å gjennomføre planleggingsdagen digitalt for å opprettholde sikkerheten og for å prioritere brøytemannskapets innsats i mer kritiske områder. Samtidig vil SFO (skolefritidsordningen) ved Borkedalen skole og Brentemoen skole være stengt den 2. januar. Tingsaker SFO vil imidlertid forbli åpent og er et alternativ for alle foresatte med samfunnskritiske funksjoner. Ansatte ved Borkedalen og Brentemoen SFO vil være til stede på Tingsaker. Informasjon vil bli formidlet til foresatte via Visma melding i løpet av kvelden. SFO ved Høvåg skole er åpent som planlagt. Dette tiltaket bidrar til å opprettholde produktivitet i brøytearbeidet samtidig som ivaretar ansattes og innbyggernes sikkerhet. 

Kommunalområde samfunn

Alt av brøyteutstyr er i aktivitet og arbeider kontinuerlig. Prioriteringen i slike krisesituasjoner er konsekvent rettet mot liv og helse. Dette inkluderer å sikre fremkommelighet til institusjoner og deres rømningsveier, samt å støtte hjemmesykepleien i deres viktige oppdrag. 

Status 31. desember 2023. Kl. 11:00

Kommunedirektøren setter krisestab i forbindelse med ekstremværet. 

Alt av brøyteutstyr og mannskap er parat til å rykke ut når nedbøren kommer. 

Status 30. desember 2023.

Kommunedirektøren samler nøkkelroller i kommunen i forbindelse med ekstremværet og beslutter å sette krisestab med første møte i morgen kl.10:30.

Kommunen informerer ansatte og innbyggere om oransje farevarsel.