Politiet tester mobilvarsel

Politiet står for utsendelsen av testen av nødvarsel på mobiltelefoner. Målet er å sikre at systemet fungerer som det skal og at befolkningen blir kjent med hvordan det oppleves å motta et nødvarsel. Alle nyere og oppdaterte mobiltelefoner i Norge som er koblet til 4G/5G-nettverk vil motta testen. Innbyggere oppfordres til å oppdatere sine telefoner for å sikre mottak av varselet.

De som ønsker å unngå å motta testen, kan sette mobiltelefonen i flymodus eller skru den av før og etter klokken 12 den 10. januar. Standardinnstillinger som lydløs modus eller dempet varsling vil ikke forhindre mottak av testen.

Sivilforsvaret tester tyfoner 

Samtidig vil Sivilforsvaret teste sine tyfoner over hele landet. Disse vil utsende signalet "Viktig melding – søk informasjon", bestående av tre serier med tuting med ett minutts opphold mellom seriene. Dette signalet er en del av landets offentlige varslingssystem, og brukes for å varsle befolkningen i tilfelle en reell nødsituasjon.

Sivilforsvaret tester sirenene for varsling av befolkningen ved uønskede hendelser to ganger i året. Vanligvis klokken 12.00 andre onsdag i januar og juni.

Hvorfor er testingen viktig?

Testingen av både nødvarsel på mobil og tyfonene er kritisk for å avdekke eventuelle tekniske feil og for å forberede befolkningen på reelle nødsituasjoner. I en ekte situasjon vil nødvarselet inneholde informasjon om hendelsen og råd om hvordan man skal beskytte seg.

For mer informasjon om testen og varslingsanleggene, kan ansatte besøke sivilforsvaret.no. 

Denne nasjonale øvelsen understreker viktigheten av å være forberedt og informert i tilfelle en reell nødsituasjon oppstår.

 

Hva skjer når nødvarsel testes?

  • Testen utløses mellom klokken 11.55 og 12.10 den 10. januar 2024.
  • Når du mottar testen vibrerer telefonen og spiller av en høy, sireneaktig lyd i ca. 10 sekunder.
  • En tekst dukker opp på skjermen. I teksten står det at dette bare er er test.
  • Varselet kan "dras" vekk eller fjernes ved å trykke "ok" (Dette avhenger av hvilken type telefon og operativsystem man har).
  • Teksten i varselet kommer i to språkversjoner - én norsk, der teksten står på bokmål og nynorsk, og én engelsk. Hvilken telefon og hvilke språkinnstillinger du har avgjør om du får varselet på norsk, engelske eller på begge språk.