Flere av oss kjenner på en enda økt bekymring av å leve med en strammere økonomi, med høye strømpriser, økte renter og høyere matvarepriser. Noen av oss behøver å sette av tid til å få en oversikt over utgiftene og gjøre nødvendige tiltak deretter - mens andre av oss har god oversikt, snur hver krone og behøver mer enn som så.

Vi er her – ta kontakt!

NAV Lillesand tilbyr samtale med økonomi- og gjeldsrådgiver. Vi gir generelle råd om økonomi, og kan i tillegg svare på spørsmål om inkasso, tvangssalg, lønnstrekk og gjeldsordning. Vi er her for å hjelpe deg med blant annet å finne måter å redusere utgiftene dine på, lage nedbetalingsavtaler, kartlegge gjeld og budsjettarbeid, finne opplysninger om dine rettigheter f.eks. med varsel om tvangssalg, ta kontakt med namsfogden, søke gjeldsordning, med mer.

Du kan søke om samtale med økonomi- og gjeldsrådgiver digitalt på NAV sine sider (bruk søknadsskjema for sosialhjelp). Eller du kan ringe eller møte opp på veiledningssenteret. Søkere får raskt tilbud om samtale.

NAV gjeldstelefon tlf. 55 55 33 39. Generelle spørsmål om økonomi. Her kan du også bli satt over til økonomisk rådgiver i NAV Lillesand.

NAV tlf. 55 55 33 33. Be om å få snakke med økonomisk rådgiver i NAV Lillesand.

NAV Lillesand, vestregate 7, mandager og torsdager mellom kl. 12:00 og 14:00.

Du kan finne mer informasjon på NAV sine hjemmesider: www.nav.no

 

Trenger du noen å snakke med? 

Selvmordstanker kan komme i forbindelse med økonomiske vanskeligheter. Blir tankene overdøvende, snakk med noen du har tillit til, eller søk profesjonell hjelp. 

Ring 113 i akutte situasjoner. 

Mental helse: 116 123

Kirkens SOS: 22 40 00 40

Sidetmedord.no: nettjeneste drevet av Hjelpetelefonen

Hjelpelinjen for dataspill og pengespill: 800 800 40

Kontakt fastlegen

Fastlegen din har en øyeblikkelig-hjelp-funksjon på dagtid. Fastlegen kan gi deg råd og informasjon om ulike hjelpetilbud der du bor. Ved behov, kan fastlegen ta kontakt med og sende henvisning til psykolog eller annen behandling i kommunen eller i spesialisthelsetjenesten.

 

 

11 tips på hva du kan gjøre selv

Opplever du at kontoen er tom kort tid etter lønningsdagen? Har du gjeld, men ikke helt oversikten? Her skal du få elleve tips og råd om grep du kan gjøre selv for å få ned dine faste utgifter.

  1. Lag et budsjett
  2. Boliglån. Sjekk rentebetingelser i flere banker
  3. Be om nye tilbud på forsikringer hvert år
  4. Vurder om du kan bytte til en rimeligere telefon og gå ned på mobildata
  5. Vurder andre internettleverandører, og om det er mulig å gå ned på hastighet
  6. TV kanalpakker, er det noe du kan si opp? Ofte når en sier opp en leverandør blir du umiddelbart tilbudt en rimeligere pris
  7. Bil, er det mulighet for å bake billån inn i boliglån?
  8. Planlegg matinnkjøp, og gjør innkjøp i rimelige kjeder. Lag hjemmelaget lunsj
  9. Sjekk abonnementene dine, er det noen du kan få ned prisen på, eller si opp?
  10. Strøm. Spotpris viser seg å være det rimeligste over tid. Sjekk påslag, har du f.eks. unødvendig forsikring inkludert i strømavtalen?
  11. Småkjøp. Sjekk sløsekalkulator på nett

Nyttige lenker

Du kan finne mye god informasjon på disse sidene:

www.prisjakt.no

www.finansportalen.no

www.strompris.no

www.verdistiftelsen.no/slosekalkulator

www.mobiltelefoni.no