I en pressemelding fra Brannvesenet i Agder fredag 9. juni kommer det frem at skogbrannfaren for øyeblikket er særdeles høy i store deler av Sør-Norge. Så høy at for å redusere faren har brannvesenet sett det nødvendig å forby all bruk av ild i inn- og utmark. Derimot er det fremdeles tillatt å grille i opparbeidet hage og skolegård, med en plikt om å vise aktsomhet.

For de av oss som trives i utmarken vil dette si at det er forbudt å brenne bål, bruke grill, stormkjøkken og bålpanner. Videre understrekes det at forbudet inkluderer å tenne på fast brensel, slik som ved, briketter, gress og grener e.l. Det er ikke ventet nedbør den nærmeste tiden, som gjør at ild raskt kan spre seg videre i terrenget og inn i innmarksområder.

Begrepet ‘innmark’ beskriver hustomt, dyrket mark, engslått og kulturbeite, samt områder hvor allmenhetens ferdsel vil en ulempe for eier eller bruker.

Videre bes virksomheter som drive med eksempelvis skogdrift, linjearbeid kraft- og tele, kantklipping av veinett, sliping av jernbanelinjer å vurdere risikoen og etablere nødvendige tiltak for å redusere risikoen for brann.

Husk at du alltid, uansett hvor og når, er ansvarlig når du tenner ild.