Egenberedskapsuka 2023 er mandag 30. oktober til søndag 5. november. Visste du at du bør være rustet til å klare deg selv i minst tre dager uten f.eks strøm? Mange av oss har allerede en god del av det vi behøver for å klare oss i noen dager, så det er ikke så mye som skal til før en er helt i mål med sin egen egenberedskap. 

De grunnleggende behovene som må dekkes de første tre døgnene av en krise er varme, drikke, mat, legemidler, hygiene og informasjon. Om krisen blir langvarig har du med disse forberedelsene kjøpt deg tid og rom til å planlegge videre. Samtidig bidrar du også til at de som trenger det mest kan få hjelp først.

sikkerhverdag.no finnes fire enkle øvelser, og mange gode tips om hvordan man kan dekke de grunnleggende behovene i en krisesituasjon. I samarbeid med Norges Blindeforbund laget Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap brosjyren “Du er en del av Norges beredskap” i punktskrift og som lydfil. Her kan du høre brosjyren. For de av oss som lever med nedsatt funksjonsevne kan en krise påvirke noe annerledes enn for mange andre. Les mer her. 

Du er en del av Norges beredskap

Ved store hendelser og kriser som rammer mange, kan ikke alle få hjelp med en gang. Da må myndighetene prioritere hjelp til dem som trenger det mest.

Det betyr at mange innbyggere må være forberedt på å klare seg selv noen dager hvis de mister strømmen, telefon-/internettforbindelsen, tilgangen på rent drikkevann – eller det blir vanskelig å komme seg ut for å handle.

– Ved å være forberedt bidrar du til at de som trenger det mest, får hjelp først i en eventuell krisesituasjon. På den måten er du en del av Norges beredskap, sier kommunedirektør Guri Ulltveit-Moe.

Øvelse gjør mester. Det gjelder også for krisehåndtering.

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) anbefaler at alle landets husstander styrker sin egenberedskap. Egenberedskapsuka arrangeres av DSB i samarbeid med kommuner, statsforvaltere og sivilforsvarsdistrikter over hele landet.

– Ta praten med de rundt deg om hva som kan skje og hvordan dere skal håndtere det. Øvelser gir oss bevissthet, kunnskap og trening. Da står vi bedre rustet til å komme oss gjennom små og store kriser, sier kommuneoverlege Thor-Erling Engemyr. 

Vann

Lagrer du vann riktig kan det oppbevares i årevis. Vask beholderne godt før du fyller dem med kaldt vann. Lagre vannet på en kald, mørk og frostfri plass, for eksempel en bod, en garasje eller et uthus. For å sikre god smak bør du bytte ut vannet en gang i året – en årlig påminnelse i kalenderen er derfor lurt. Du kan også kjøpe ferdigfylte flasker eller dunker med vann.

Noe av væskebehovet kan dekkes av annen drikke som juice og brus, men en skal også ha nok vann til matlaging. I tillegg kan mangel på vann bli grobunn for smitte og sykdommer. Ha derfor våtservietter og antibakteriell hånddesinfeksjon i boligen din. 

Varme

Alle husstander bør ha en plan for å holde varmen i et langvarig strømbrudd. Det kan være en vedovn, gassovn, varme klær eller en avtale med naboer, venner eller familie om å gi deg husly.

Husk at når strømmen er borte, har du heller ikke lys. Da er det lurt å ha en batteridrevet lommelykt/hodelykt og ekstra batterier. Ta ut batteriene fra lykten hvis den ikke brukes jevnlig. Sjekk årlig at lykten virker, og at du har ekstra batterier tilgjengelig.