Viruset som hadde sitt store utbrudd i Norge i 2022 ble karakterisert som den største fugleinfluensaepidemien i Europa noensinne ifølge veterinærinstituttet. Likeså har vi i 2023 sett tonnevis av fugler bli syk og dø av fugleinfluensa. Kommunens driftsavdeling og Skjærgårdstjenesten har klargjort utstyr for å samle inn døde fugler og levere dem til forbrenning.  Kommunen er forberedt dersom det blir påvist et større utbrudd med fugleinfluensa i Lillesand.

-Selv om fugleinfluensa ikke er påvist i vår kommune så kan vi ikke utelukke det. Derfor tar vi i kommunen nødvendige forhåndsregler og følger nøye med, sier klima- og miljørådgiver i Lillesand kommune, Ånund Ettestad.

Folkehelseinstituttet beskriver viruset som en smittsom virussykdom som hovedsakelig rammer fugl. Men presiserer at det også er påvist tilfeller der andre dyr og mennesker er blitt smittet. Dødeligheten blant fjørfe kan for eksempel bli ekstremt høy ved smitte. Det er dermed særdeles viktig at alle ansvarlige for fjørfe og annen tamfugl har gode forebyggende smittevernsrutiner. Derimot er det foreløpig ikke påvist tilfeller der andre dyr eller mennesker er blitt smittet av akkurat den virusvarianten som vi nå opplever i Norge.

Som kjent har vi i Lillesand en rik populasjon av måker. En fugl som Folkehelseinstituttet regner som naturlige verter for fugleinfluensa. Så hva skal en gjøre om en observerer en syk eller død fugl?

 

Fugleinfluensa – råd og tips

Meld fra til Mattilsynet på e-post innmelding.fugleinfluensa@mattilsynet.no slik at de kan vurdere om det skal tas ut prøver fra fuglene. Fugleinfluensa kan smitte igjennom avføring og dråpesmitte

De mest vanlige symptomene til fugler som er smittet av fugleinfluensa er nedsatt skyhet, balanseproblemer, unormal vridning av hodet og vanskeligheter med å fly. Du kan se videoer av fugler med symptomene på fugleinfluensa på veterinærinstituttets nettsider.

Dersom du oppdager syke eller døde fugler, bør du i utgangspunktet unngå fysisk kontakt. Men dersom du likevel må håndtere døde fugler, bruk engangshansker og munnbind.. Vask hendene grundig med såpe og vann etterpå og kast utstyr som har vært i kontakt med dyret i restavfallet.

Sannsynlighet for at viruset skal smitte til mennesker anses som svært lav, men konsekvensene kan bli høye dersom det skulle skje. Vi bør derfor gjøre det vi kan for å ytterligere redusere risiko for smitte til mennesker.

 

Grav ned eller lever

Så lenge det ikke er registrert fugleinfluensa i kommunen kan døde fugler graves ned. Der er derimot viktig at den døde fuglen graves så langt ned at andre dyr ikke vil kunne grave den opp igjen. I tillegg er det viktig at en ikke graver ned den døde fuglen i myrområder eller nær en bekk. 

I vår kommune skal ikke døde ville dyr i vanlig husholdningsavfall/søppelkasser. Døde fugler kan legges i dobbel plastpose og leveres til Knudremyr Miljøstasjon, Birkelandsveien 167, innenfor vanlige åpningstider hvor den døde fuglen deretter vil gå til forbrenning. Dersom du skal levere døde fugler på til miljøstasjonen bes du først henvender deg til personalet ved miljøstasjonen.

Mattilsynet har utarbeidet vanlige spørsmål og svar om fugleinfluensaen.

Kart over påviste områder i Norge kan ses her.
 

Oppdatert: Denne artikkelen ble revidert 5. september med ytterligere informasjon.