Skauerøya er den store øyen en ser fra sentrum som utgjør starten på Blindleia. 

Skauerøya er en statlig sikret friluftsområde hovedsakelig eid av Lillesand kommune som også har ansvar for drift og tilsyn. Til tross for at en er avhengig av båttransport for å komme seg til øyen er den likevel regnet som nærområde som er mye brukt av både kommunens innbyggere og tilreisende.

Øyen har flotte badeplasser og mulighet for telting. Gjennom gammelt kulturlandskap og blandet lauv- og furuskog kan en vandre på turstiene som inviterer deg inn til unike utsiktspunkter mot havet, Blindleia og Sandsgapet. Større og mindre jettegryter kan en også finne på øyen, i tillegg til et våningshus fra ca. 1800 som blant annet brukes av foreningen Lions til sommerleir for barn. 

Befaringsteam på båt ut til øyen

Skjærgårdstjenesten med Jan Olav Johnsen sto for transport. Foto: Ånund Ettestad

Befaringen

Hovedfokus for befaringsdagen var foryngelse, ungskogpleie, tynning, gjødsling og foryngelseshogst av skogen. Såkalt planlagt skogskjøtsel. Derfor ble også kommunens skogforvalter og Skogselskapet i Agder med på befaringen hvor skjærgårdstjenesten med Jan Olav Johnsen stod for transporten. I tillegg ble naturforvalter fra Lindesnes, Lars Berg Holtan med for å dele erfaringer fra deres arbeid på Trones statlig sikrede friluftsområde som har mange likhetstrekk med Skauerøya.

Målet for dagen var å komme frem til områder hvor en skal prioritere uttak av skog for å fjerne fremmedarter og åpne opp landskapet. Men også hensiktsmessig tilrettelegging av fritidsaktiviteter slik som frisbeegolf og klatring var på agendaen. Befaringsteamet melder om en flott dag å være ute på befaring i Skjærgården.

Naturforvalter fra Lindesnes Lars Berg Holtan. Foto: Ånund Ettestad.

Ryggen til tre personer som ser inn i skogen

Hensiktsmessig tilrettelegging for fritidsaktiviteter som frisbeegolf og klatring var også på agendaen. Foto: Ånund Ettestad. 

Hva er en forvaltningsplan?

Forvaltningsplaner for statlig sikrede friluftslivsområder har som viktigste hensikt at kommuner og interkommunale friluftsråd skal vurdere behovet og kostnader ved en eventuell tilrettelegging av områdene, slik at de kan brukes i henhold til formålet med sikringen.

Forvaltningsplaner gir også en oversikt over behovet for tiltaksmidler på landsbasis, og er grunnlag for fordelingen av tiltaksmidler til fylkeskommunene.

Hensikt og krav til forvaltningsplan for statlig sikrede områder.