Oppgradering av vann- og avløpssystemer

Vann og avløpsprosjektet ble vedtatt 30. august 2023 med umiddelbar iverksetting, og første graveskuff gikk i jorden 4. oktober 2023. Prosjektet har møtt utfordringer med forsinkelser både i oppstarten, uforventet andel sprengning i Storgata, og i tillegg har uvanlige snømengder gjennom vinteren ikke hjulpet med å sikre en effektiv prosess. Den opprinnelige datoen for ferdigstillelse var satt til 10. mai, mens forventningene fra bystyret har vært at vann- og avløpsarbeidene skal være ferdig innen 15. juni 2024.

Til tross for at vann -og avløpsprosjektet har påløpt seg flere forsinkelser er det likevel kun en kort strekning på ca. 50 meter i enden av Storgata som ikke vil være ferdig til 15. juni. De andre gatene som er involvert i prosjektet vil kunne nyte sommeren med nytt vann -og avløpsanlegg, samt nylagt asfalt innen den 15. juni, 2024.

Det er viktig å understreke at selv om strekningen i Storgata ikke vil være komplett til sommermånedene vil gaten likevel gjøres i stand til å kunne ferdes på - både for myke og harde trafikanter.

Med bakgrunn i at Lillesand er en sommerby så stopper det resterende vann -og avløpsarbeidet i Storgata den 15. juni, og starter opp igjen 15. august. I denne perioden vil alt av anleggsmaskiner og utstyr bli fjernet fra gatene og parkert på den gamle brannstasjonstomten. Her vil utstyret bli plassert slik at det kun opptar en nødvendig andel av tomten, og resten frigjøres for parkering frem til 15. august.

Etter oppstart igjen den 15. august er det ferdigstillelse av strekningen i Storgaten som skal gjøres ferdig, dette arbeidet er estimert ferdig i oktober 2024. På innbyggerportalen er det etablert en egen side for pågående kommunalt gravearbeid hvor det publiseres status oppdateringer for dette prosjektet en gang i uken, foruten sommermånedene - og frem til arbeidet er ferdig. Her er lenken til pågående gravearbeid” på innbyggerportalen.

 

Gågate prosjektet

Nytt gatedekke i Lillesand sentrum ser ut til å bli forstått som en del av vann og avløpsprosjektet, men det er ikke helt riktig. Det å få lagt skifer i gågaten er et eget prosjekt, med estimert ferdigstillelse, november 2024.

Veileder for helhetlig gatedekke ble vedtatt 8. november 2023. Veilederen sier at det skal bli lagt skifer i gatene som vist på bildet under. I tillegg er det en pågående politisk sak som handler om å også få lagt skiferdekke ved Tollboden. Dette er derimot et område som er fredet og eventuelle tiltak her må derfor godkjennes av kulturvernmyndighetene - i tillegg til at fylkeskommunen må gi deres tillatelse. Området ved Tollboden har derfor en helt egen prosess når det kommer til gatebelegg, og er ikke avgjort enda. 

 

gatedekke

Bilder viser gaten som møter sommeren med nytt skifer dekke i grønt, og gatene som skal få nytt dekke etter sommeren i gult. 

6. september presenterte administrasjonen sammenhengen mellom veileder for helhetlig dekke og vann -og avløpsprosjektet. Bystyret viste seg enig i at det kunne lønne seg å koordinere disse to prosjektene, og vedtok dermed at opparbeidelse av gågate skulle koordineres sammen med vann -og avløpsprosjektet. Bystyret har ikke tatt stilling til når helårs gågate skal ferdig innen; men kun at arbeidet skal koordineres med vann – og avløpsprosjektet. Med denne fremgangsmåten unngår vi to anleggsperioder i Lillesand sentrum, og skaper gevinster i form av kostnadsbesparelser.  

Ved å koordinere to prosjekter har vi forhindret å måtte grave opp gatene to ganger. Asfalten som legges før sommeren er en del av oppbyggingen for skiferdekket og vil gi en fast overflate å ferdes på om sommeren - selv om gågaten ikke vil være helt ferdig.