Foto: Fra filmen "Med rett til å kapre"

Kulturminnedagene 2015 - torsdag 17. sept. kl.19.00 på eTeateret

"Da naboen var sjørøver" - Foredrag og film om sjørøveri og kaperfart ved Ole Bernt Tellefsen

- om Sørlandsk sjørøveri og kaperfart og om levende historieformidling

Billetter: kr.100,- selges ved inngangen fra kl. 18.00.

Arranngør: Lillesand by- og sjøfartsmuseum, kulturkontoret og Vestre Moland og Lillesand historielag

For to hundre år siden, da Napoleonskrigene raste over Europa, var sørlendingene blant Nordens mest fryktede sjørøvere. Mot alle odds tok innovative sørlandske rebeller opp kampen mot Storbritannia, verdens største krigsmakt. De dro ut og kapret fiendtlige skip med kongens velsignelse.

Fra Grimstad seilte blant annet kaperbåtene "Mikkel" og "Dannemark" ut for å kapre og ifølge offisielle britiske fangelister havnet 32 grimstadmenn i Engelsk prison i denne perioden.

Pirathistorien angår hele Sørlandet. Sjørøverne seilte forbi rett utenfor husveggene våre, og det er ikke en by, bygd eller uthavn langs sørlandskysten som ikke var involvert i kapervirksomheten. Det var med andre ord svært sannsynlig at naboen var sjørøver på denne tiden. En av de tidlige kildene der egdene selv klager over sjørøverplagen, stammer faktisk fra samme år som Columbus gjenoppdaget Amerika – 1492.

Foredragsholder Ole Bernt Tellefsen er skuespiller, forfatter, musiker, regissør og filmskaper. Har ved siden av å turnere med egenproduserte forestillinger over hele landet bl.a. vært med som researcher, manusforfatter, regissør og skuespiller i den dramatiserte dokumentarfilmen "Med rett til å kapre" (NRK 2013) og er redaktør for boken med samme navn (Portal Forlag 2014) som ble nominert til Sørlandets litteraturpris i år. Han vil fortelle om sitt arbeid med sjørøverhistorien spesielt, om det å gjøre historie levende generelt og han vil vise filmen ”Med rett til å kapre”.

11.09.2015
21.12.2016